Til topps med engasjement og tydelighet

2. april mottok professor Marit Inngjerdingen den første undervisningsprisen på profesjonsstudiet i medisin – stemt fram av studentene.

Tre finalister, med vinneren i midten, og dekan og studiedekan på hver side under prisutdelingen.

Professor Marit Inngjerdingen (i midten) mottok den aller første undervisningsprisen ved Det medisinske fakultet, i sterk konkurranse med  førsteamanuensis Johanne Egge Rinholm og professor II Jan Ivar Røssberg. Den glade trioen er flankert av dekan Hanne Flinstad Harbo og studiedekan Magnus Løberg. Foto: Åsne Rambøl Hillestad, UiO

Prisen ble delt ut i Domus Medica på vårens foreningsdag. Vinneren ble kjempeglad og stolt:

– Jeg er ekstremt beæret og overveldet. Det er utrolig stas å få denne prisen i konkurranse med så mange fantastisk gode lærere. Jeg skjønner det ikke helt.

I nominasjonen står det: «Marit nomineres på grunn av engasjementet for faget og den gode strukturen i undervisningen gjør det lettere å forstå selv kompliserte farmakologiske konsepter. Hun lager oversiktlige slides som sammen med forelesningene gir god oversikt. Hun tar seg tid til å svare på spørsmål. Kandidaten bidrar også til å senke studentenes skuldre ved å være klar på hva som er viktig å lære seg godt, og hva som ikke er det.»

Marit Inngjerdingen er professor ved Institutt for klinisk medisin. De to andre nominerte var Johanne Egge Rinholm, førsteamanuensis ved Institutt for medisinske basalfag og Jan Ivar Røssberg, professor II ved Institutt for klinisk medisin.

Studentene betyr mye 

Begeistringen er gjensidig, og samspillet med studentene er svært viktig for Inngjerdingen.

– Jeg er veldig glad i medisinstudentene. Det er så gøy å bli kjent med dem, og fint å bli satt pris på. Det betyr mye for meg at det er studentene og ikke en fagkomité som har stemt meg fram, sier den stolte vinneren.

Hun mener det må være interessen hennes for historiefortelling, i kombinasjon med mye trening, som gjør at hun når fram til studentene. 

– Jeg vil ikke være tørr, og liker å forklare og skape en rød tråd som gjør at studentene forstår. Jeg prøver å lese dem og skjønne hvor skoen trykker, kommenterer hun.

Studiedekan Magnus Løberg setter stor pris på den gode undervisningen:

– At studentene til slutt valgte Marit Inngjerdingen overrasker nok ingen. Hun har et brennende engasjement for at studentene skal lære, og at de skal være best mulig forberedt når de en dag er ferdige som studenter og begynner å jobbe som leger. Vi er veldig stolte av alle de flinke og engasjerte underviserne våre. Studentene er de som møter underviserne i det daglige, og vi mener derfor det er naturlig at studentene velger hvem som får denne utmerkelsen. Alle de nominerte underviserne gjør en fantastisk jobb for studentene, og alle er verdige vinnere. Gratulerer!

Inngjerdingen vil utnytte teknologien bedre

I en variert hverdag med forskning, undervisning og administrasjon, er Inngjerdingen ikke i tvil om hva hun liker aller best ved professorlivet:

– Det kreative arbeidet, enten det er innen forskning eller undervisning!

Med prisen følger det 50 000 kroner som et tilskudd til videreutvikling av tiltak for god undervisning, og hun har noen tanker om hva pengene kan gå til.

– Jeg har lyst til å bli flinkere til å utnytte ny teknologi, så kanskje innkjøp av noe teknisk utstyr er en god idé.

At Marit Inngjerdingen er kreativ og genuint glad i å formidle viste hun også tydelig da hun hadde to boder på Teknisk museum under Forskningsdagene i 2022, én om kreftbehandling og én om medisinske planter. På bodene viste de hjemmelagde modeller av immunceller og kreftceller, hadde filmvisning og rigget et eget minilaboratorium. Professoren mener at formidling på ulike typer arenaer er en viktig del av jobben som forsker.

– Jeg har alltid hatt en hemmelig drøm om å lage en utstilling på Teknisk museum. Jeg og kollegaene mine liker å snakke om hva vi driver med og vi syntes at dette var en glimrende mulighet, sa hun den gangen.

Slik foregikk utvelgelsen

Hvert kull på studiet, ved kulltillitsvalgte, nominerte to kandidater, en kvinne og en mann. Med hver nominasjon fulgte en kort begrunnelse på inntil 200 ord. Utdanningslederne ved de tre instituttene utgjør utvelgelseskomité, og deres oppgave har vært å finne fram til tre kandidater som går videre til avstemning. Deretter kunne alle studentene på profesjonsstudiet i medisin delta i avstemningen., som ble gjennomført i perioden 6.-13. mars.

Les mer om forskningsarbeidet til Marit Inngjerdingen

Kan kroppens egne drapstorpedoer bekjempe kreft? - Institutt for klinisk medisin (uio.no)

Av Anne Wennberg
Publisert 2. apr. 2024 14:35 - Sist endret 3. apr. 2024 10:55