Verdens beste sykkelforsker

Ingen over. Ingen ved siden. Professor Bent Rønnestad på Høgskolen i Innlandet er kåret til verdens beste på sykkelforskning. 

Portrettbilde av Bent Rønnestad

Professor Bent Rønnestad på HINN er en svært populær forsker og kompetansen hans brukes av flere store sykkellag og andre som driver med utholdenhetsidrett rundt om i verden.

Foto: Ole-André Lagmandokk/HINN

Det er det amerikanske rangeringsnettstedet Expertscape som har foretatt kåringen. 

Rønnestad konkurrerte med nesten 19.000 andre skarpe hoder som driver med sykkelforskning på denne planeten.

– Hva føler du nå, Bent?

– Ha-ha! Jeg føler ikke så veldig mye spesielt, men det er kult, da!

Rykket opp på pallen

Expertscape bruker databasen PubMed for å finne alle de medisinske publikasjonene om et emne i løpet av de siste 10 årene i verden. 

Ut fra dataene derfra rangerer de både forskere og institusjoner opp mot hverandre etter strengt objektive kriterier.

Bent Rønnestads arbeider rangeres som topp 0,0053 prosent av 18.794 publiserte forskere i verden på temaet sykling. HINN-professoren blir vurdert ut fra 35 artikler han har vært med på fra 2013 til 2023.

To syklister på ergometersykkel i en dusj med forsker Bent Rønnestad mellom seg
FULL KONTROLL: Bent Rønnestad er tett på de han forsker på (Foto: Sigurd Salberg Pedersen)

For to år siden klokket han inn på en 4. plass. Nå har han altså tatt steget opp på toppen av pallen innen sitt fagfelt.

Og igjen hyller han miljøet han er en del av på høgskolen.

­– Det som er bra med å gjøre det godt på slike kåringer er jo at dette er en konsekvens av at vi er et team på høgskolen som får til veldig mye spennende forskning, med begrensede ressurser, i samspill med idretten, sier Rønnestad.

Rønnestad jobber på Seksjon for helse- og treningsfysiologi på høgskolen. 

Samarbeid i sentrum

Bent Rønnestads forskning handler om ulike aspekter ved sykling, fra effekten av styrketrening og intervaller, til varmetrening og høydeopphold.

Og det han forsker på, og er så god på, er attraktivt for mange idrettsmiljøer der ute. Blant de som bruker Bent Rønnestad og forskningen fra Høgskolen i Innlandet er verdens beste sykkellag, Team Jumbo-Visma.

Og samspillet med idrettsmiljøer utenfor høgskolen har stått sentralt for Rønnestad og kollegaene hans hele tiden.

Det hele startet med samarbeid med sykkellinjen på NTG Lillehammer, før det fortsatte med Lillehammer Cykleklubb, Norges Cykleforbund, og deretter utover sykkelnorge til blant annet Team UNO-X for å nevne noen.

– Jeg føler at hele sykkel-Norge er med på dette her, og er interessert i det vi driver med. De kommer fra land og strand rundt for å delta på de forskningsprosjektene vi kjører. Det gir en god synergi, forteller Rønnestad.

Syklist testes på ergometersykkel
TEST: En av Norges beste terrengsyklister og OL-deltaker, Erik Hægstad, har blitt forsket på av idrettsmiljøet på Høgskolen i Innlandet (Foto: Sigurd Salberg Pedersen)

Fjær i hatten

Prorektor forskning på HINN, Arild Hovland, er imponert over Rønnestad og det miljøet han er en del av, og at de nå har verdens beste sykkelforsker på høgskolen.

Prorektor forskning, Arild Hovland
STORT: Prorektor forskning på HINN, Arild Hovland, mener arbeidet til Bent Rønnestad er viktig for høgskolen.

– Dette er rett og slett praktfullt. Vi er veldig glade og stolte av det de får til i det forskningsmiljøet. Dette har stor betydning for alle involverte og ikke minst for høgskolen, sier Hovland.

Hovland sier fokuset på samarbeid med aktører utenfor huset er veldig viktig og bra.

– Det de har gjort når det gjelder relasjonsbygging og posisjonering mot aktuelle miljøer er rett og slett forbilledlig, forteller han. 

Bent Rønnestad mener det han forsker på er viktig av flere grunner. 

Han mener det tydeligste er at syklister kan trene mest mulig effektivt og bedre prestasjonen mest mulig. Det han forsker på er også overførbart til andre utholdenhetsidretter.

Men i tillegg til dette kan denne spesifikke forskningen også overføres til temaer innen generell helse. Blant annet har man vist at tung styrketrening, som syklister bruker, hjalp og bedret KOLS-pasienter sin helse og fysiske form.

Kontaktinformasjon:

Bilde av Bent Rønnestad
Professor
E-post
bent.ronnestad@inn.no
Telefon
+47 61 28 81 93

 

 

Av Ole Martin Ringlund
Publisert 12. okt. 2023 13:08 - Sist endret 14. okt. 2023 22:49