Lanserer nytt e-læringsprogram om ernæring

Med grep fra gaming kan studentene nå lære om de fettløselige vitaminene A, D, E og K, og sporstoffet jod, på en ny måte.

Ernæringsforsker Karianne Svendsen og klinisk ernæringsfysiolog Madeleine Elisabeth Angelsen smiler til hverandre.

Ernæringsforsker Karianne Svendsen og klinisk ernæringsfysiolog Madeleine Elisabeth Angelsen er forøyde med det ny e-læringspogrammet de har vært med på å lage. Foto: Anne Wennberg, UiO

Professor Kjetil Retterstøl
Professor Kjetil Retterstøl Foto: UiO

Å lære om ernæring kan bli mer spennende fra høsten av. Da blir e-læringsprogrammet Interaktiv visualisering av ernæringslære publisert, og kan tas i bruk av studentene på medisin, odontologi og klinisk ernæringsfysiologi, men også av andre.

–Etter pandemien ble vi oppfordret til å gjøre undervisningen mest mulig tilgjengelig også i en eventuell ny beredskapssituasjon, altså mest mulig e-læring. Vi ville gjøre det litt annerledes enn forelesninger og kurs, og «gamifisere» stoffet litt, for å gjøre det mer fengende.  Det har vi anstrengt oss for å få til, forteller professor Kjetil Retterstøl, som har vært primus motor for prosjektet.

Ernæringslære angår svært mange

–Vi har i første omgang valgt de fettløselige vitaminene, A, D, E og K, og sporstoffet jod. Det var viktig å få med jod, for det er mange som har for lite av det i kroppen. Det er også veldig vanlig å ha for lite D-vitamin, og det er mange helseutfall knyttet til det, sier klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg diakonale sykehus, Madeleine Elisabeth Angelsen. Hun er også vitenskapelig assistent for Retterstøl, og holder i prosjektet fram til publisering i høst.

Til sammenlikning er det ikke vanskelig å få i seg nok vitamin C, som mange tror de trenger å ta store doser av.  Det gjenstår fortsatt mye viktig folkeopplysning på dette området. Selv om e-læringsprogrammet er utviklet for studentene, vil det være nyttig for atskillig flere. Her er det mange svar å finne også på enkle spørsmål som gode kilder til jod og de ulike vitaminene. 

I samarbeid med undervisningsledere ble de aktuelle næringsstoffene valgt ut innenfor den økonomiske rammen de hadde tilgjengelig med midler fra Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning.

–Vi ville lage e-læring som er relevant både for undervisningen og for folkehelsa, sier ernæringsforsker Karianne Svendsen, som inntil nylig var leder for prosjektet. Hun har nå gått over til post doc-stillinger ved Kreftregisteret, Folkehelseinstituttet og Lipidklinikken, Oslo Universitetssykehus.

Kunnskap med flere bruksområder

–For meg var det gull verdt som en repetisjon av pensum, og det kan også brukes som et oppslagsverk, forteller Angelsen, som tok sin mastergrad i 2023.

Det er også meningen at programmet skal kunne benyttes på andre helseutdanninger, og det vil ligge helt åpent i denne e-læringsportalen.

Arbeidet med e-læringsprogrammet begynte med at Karianne Svendsen og medisinstudent Thale Solvang laget en mal, og utviklet innholdet om D-vitamin og jod, mens andre prosjektmedarbeidere med Madeleine Angelsen i spissen, utviklet stoffet om de andre fettløselige vitaminene. Førsteamanuensis Frode Norheim har også vært faglig medarbeider i prosjektet.

Innholdet kan bli utvidet

–Det har vært et mål ikke bare å repetere det som står i læreboka. Det visuelle har vært viktig. MedXplore har gjort en svært god jobb med å gjøre dette interaktivt. Man kan klikke seg videre inn i stoffet, og få mer informasjon i form av bilder tekst og filmer. Det er også utviklet presentasjoner til bruk i undervisningen med QR-koder som leder til den digitale e-læringen, forteller Svendsen. Hun legger til at de bruker både medisinsk fagterminologi og mer folkelige begreper.

– Vår ambisjon har vært å gi innholdet tilstrekkelig faglig styrke, men også gjøre det nyttig for andre enn fagfolk. Vi har lyst til å utvide innholdet med flere vitaminer og sporstoffer, men da trenger vi mer finansiering, understreker Kjetil Retterstøl.

Av Anne Wennberg
Publisert 10. apr. 2024 15:58 - Sist endret 11. apr. 2024 11:02