Fortjent heder til faglig ansatte ved Nord

Prisutdeling
Fortjent heder til faglig ansatte ved Nord
Akademisk årsfest er en stilig ramme rundt heder til forskere, nye doktorer og gode undervisere ved Nord universitet.

I år var det ekstra mye å juble for. Det er nemlig satt ny rekord i meritterte forelesere, totalt 14. Det er helt i toppen blant universiteter i Norge. Hele 27 nye doktorgradskandidater fikk sin fortjente hyllest, og det ble delt ut tre priser: Læringsmiljøprisen, Formidlingsprisen og Forskningsprisen.

Det hele startet med en prosesjon ledet av rektor Hanne Solheim Hansen fra gråsonen og inn i auditoriet der arrangementet foregikk, og ble avsluttet med sangen "Skjønne sammenhenger", med tekst av Halvdan Sivertsen og melodi ved Bjørn Andor Drage.

Fjorten meritterte forelesere

I året som er gått har Nord universitet fått fjorten nye meritterte forelesere, det er helt i Norges-toppen og ny rekord, sa prorektor utdanning, Levi Gårseth-Nesbakk.

Dette er en tittel som henger høyt. De som søker må oppfylle kriterier om fokus på studentenes læring, vise en systematisk og reflektert utvikling av undervisning og veiledning over tid.

Et tredje hovedkriterium er å vise en kollegial holdning og ha fokus på kollektiv utvikling. Kåringen gjøres av en jury med eksterne medlemmer i komiteen, samt en fakultetsrepresentant og en studentrepresentant.

– Det sikrer intern forståelse, men også ekstern objektivitet og ikke minst et nasjonalt referansepunkt, sa Gårseth-Nesbakk.

Meritterte forelesere ved Nord: Fra venstre Tanja Ellingsen (FSV), Siri Jakobsen (HHN), Roger Helde (HHN), Gunhild Sætren (HHN), Thomas Leirvik (HHN), Tone Oddevang (FSH), Natallia Hanssen (FLU) prorektor Levi Gårseth-Nesbakk og Tove Fiskum (FLU). Foto: Svein-Arnt Eriksen. Hovedbildet: prisvinnerne Kjetil Jakobsen og Veronika Vakulenko. Foto: Svein-Arnt Eriksen.

Forskningspris for organisering av stort forskningsprosjekt

Forskningsprisen gikk til professor Kjetil Jakobsen. Han organiserer og leder et stort forskningsprosjekt som studerer norske kulturarbeidere og forfattere fra 1933-1952. Det er spesielt søkelys på hvordan kulturarbeidere og forfattere forholdt seg til innføringen av sensur under okkupasjonen fra 1940 til 1945.

– Det gjør veldig godt å få prisen. Å forske er en ensom jobb, så det er flott å bli sett og anerkjent.

– Hva går prispengene på 50.000 kroner til?


– Det er ikke unaturlig å tenke at de skal komme prosjektet til gode, sier Jakobsen.

De tre prisene ble delt ut av prorektor forskning, Ketil Eiane. Om årets vinner av Forskningsprisen sa Eiane blant annet.

– Prosjektet er på den måten metodisk nyskapende i norsk kulturhistorisk sammenheng. Det er også et stort og prestisjefylt prosjekt som vekker internasjonal oppsikt og interesse.

Læringsmiljøpris for nyskapende utdanningsprogram

Førsteamanuensis Veronika Vakulenko og professor Anatoli Bourmistrov, begge ved Handelshøgskolen, får Læringsmiljøprisen for internasjonalisering av utdanningsprogrammer. I dette tilfellet for ukrainske studenter som trengte ekstra veiledning, støtte og omsorg.

Veronika Vakulenko, som selv er fra Ukraina, sier at det har vært veldig tilfredsstillende å hjelpe flyktningene med sin utdanning i vanskelige tider.

– Prispengene skal brukes til å skape nye muligheter for ukrainere. Det skal jeg finne ut av i samarbeid med Anatoli Bourmistrov, sier hun.

I begrunnelsen for prisutdelingen heter det blant annet.

– Internasjonalisering av utdanningsprogrammene er per se (i seg selv, Red.anm.) en utfordrende oppgave. Det starter med å finne pålitelige partnere, etablere tillitsforhold, signere avtaler, harmonisere læreplaner, implementere programmer, veilede studenter og sikre deres utdanning på høyt nivå. Arbeid med utenlandske partnere krever konstant læring og forbedring av utdanningspraksis, tillitsbygging med partnere og motivasjon.

Formidlingspris for bidrag til Store norske leksikon

Førsteamanuensisene Einar Skarstad Egeland, Jan Eivind Østnes og førstelektor Rolf Terje Kroglund, alle Fakultet for biovitenskap og akvakultur, fikk Formidlingsprisen.

De er av de største bidragsyterne fra Nord universitet til fagformidling i SNL, Store norske leksikon, med opptil 3,4 millioner brukere i måneden og 600.000 leste artikler hver dag.

Hele 27 nye doktorgradskandidater fikk omtale under åretes fest. Rektor Hanne Solheim Hansen gratulerte med velfortjent suksess og ønsket lykke til med alle de spennende mulighetene som nå ventet.

Nye doktorer: Fra venstre: Dekanene Elisabeth Carine Ljunggren (FSV), Mette Sørensen (FBA), Gøril Ursin (FSH), Rosemary Kate Martin (FLU) og Gry Agnete Alsos (Handelshøgskolen). Doktorer, fra venstre: Silje Aakre, Johannes Schmied, Phuc Hong Huyhn Evertsen, Deepak Pandey, Nimalan Nadanasabesan, Maryana Vakulenko, Egil Rogstad, Katrine Grinerud og Iselin Silja Kaspersen. Foto: Svein-Arnt Eriksen.